Hele Bloemkool koken

Bloemkool Koken is een methode dire vroeger regelmatig gebruikt werd. Tegenwoordig wordt de bloemkool vaak eerst in roosjes gesneden en daarna gekookt, maar het is ook erg leuk om eens een bloemkool in zijn geheel te koken en deze op een mooie schaal te serveren.

Zo doe je dat dus als je wat meer indruk op je tafelgasten wilt maken, waarbij je zeker de vraag krijgt hoe je dat toch hebt gedaan.

Ingrediënten

Voor 4 personen heb je nodig:

  • 1 bloemkool
  • zout
  • nootmuskaat

Hoe lang hele bloemkool koken?

Hoe lang een hele bloemkool koken? dat doe je op de volgende manier.

  1. Snij de bladeren van de bloemkool, plus het onderste gedeelte van de stronk van de bloemkool.
  2. Was de bloemkool. Dat kun je het beste doen door een grote pan te vullende met water waaraan je redelijk wat zoet moet toevoegen. De hele bloemkool laat je dan 15 minuten tot 30 minuten in het water staan. Zo was je het eventuele vuil van de kool, maar worden beestjes die in de kool zitten ook gedood.
  3. Spoel de bloemkool verolgens nog even af on der koude kraan om het overtollige zout weg te spoelen.
  4. Breng een pan met water en een klein beetje zout aan de kook
  5. Leg hierin de bloemkool met de stronk naar onderen in het water, zodat deze in zijn geheel onder staat. Eventueel voeg je nu een scheutje verse citroen toe, zodat de kool mooi wit blijft.
  6. Zet het vuur wat lager en leg het deksel op de pan.
  7. Zodra het water opnieuw kookt, laat de hele bloemkool in ongeveer een 15 minuten gaar koken.
  8. 15 Minuten is hierbij een richtlijn, wie de bloemkool liever iets knapperiger heeft, kan de kool een paar minuutjes korter koken, en wie de voorkeur heeft voor een wat zachtere bloemkool, kan deze wat langer laten koken. Laat de kool overigens niet te lang koken, want dan krijg je bloemkoolpap.
  9. Laat de hele bloemkool goed uitlekken op keukenpapier of in een vergiet.
  10. Serveer de bloemkool op een voorverwarmde schaal.
  11. Bestrooi de gekookte bloemkool met wat nootmuskaat.